Vragen over Pensioenen

Het pensioen is ingewikkelde materie. Veel mensen zitten met vragen over hun pensioen. Op deze pagina zie je een overzicht van de veelgestelde vragen over pensioenen.

Hoe zit het met mijn pensioen?
Er bestaat tegenwoordig veel onzekerheid over het pensioen. En dat is ook begrijpelijk, want er zijn tegenwoordig zoveel veranderingen doorgevoerd, en er zijn ook zoveel negatieve berichtgevingen met betrekking tot het pensioen, dat veel mensen het vertrouwen kwijt zijn geraakt. We leven nu eenmaal in onzekere tijden; iedereen lijdt onder de economische crisis, banken vallen om, de pensioenleeftijd gaat omhoog en ja, veel mensen krijgen uiteindelijk veel minder pensioen dan ze van tevoren hadden gedacht. Toch blijkt dat er veel vertrouwen in het pensioen teruggewonnen kan worden als de vragen van de mensen beantwoord worden. In dit artikel zullen we daarom de belangrijkste vragen over het pensioen behandelen, om u meer inzicht te geven in uw toekomst.

Als een pensioenfonds failliet gaat, raak ik dan alles kwijt wat ik heb opgebouwd?
Ja en nee. In principe bent u het opgebouwde pensioen wel kwijt als uw pensioenfonds failliet gaat, maar meestal worden de pensioenaanspraken vervolgens overgenomen door andere verzekeraars. Het zal dan ook niet zo’n vaart lopen dat u uiteindelijk niks overhoudt.

Hoe groot is de kans dat mijn pensioenfonds failliet gaat?
Die kans is vrij klein, dus daar hoeft u zich niet zo’n zorgen om te maken. De overheid houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Als er iets misgaat, bijvoorbeeld dat de dekkingsgraad te veel terugloopt, dan moet het fonds het binnen drie jaar weer hersteld hebben.

Loopt mijn pensioen gevaar?
Als uw pensioenfonds het pensioen direct heeft ondergebracht bij een verzekeraar, dan hangt de zekerheid van uw pensioen geheel af van de toekomst van deze verzekeraar. Mocht deze failliet raken, dan bent u uw pensioen kwijt. Dat wil zeggen: u bent het kwijt, tenzij de overheid ingrijpt. Maar de kans dat dit gebeurt is gelukkig erg klein.

Als het slecht gaat op de beurs, loopt mijn pensioen dan gevaar?
Nee, want een pensioenfonds spreidt altijd het risico door te beleggen in verschillende fondsen. Uw pensioen is dus niet direct afhankelijk van de AEX. Bovendien houdt een pensioenfonds altijd een reserve aan, waarmee ze een buffer hebben om slechte rendementen op te vangen.

Is het slim om de kapitaalverzekering van mijn pensioen af te kopen, als deze afloopt?
Dat ligt er helemaal aan hoeveel geld het u gaat kosten. Laat uzelf daar eerst eens goed over informeren voordat u het afkoopt, want in sommige gevallen kan het u dusdanig veel geld kosten, dat afkopen niet slim is. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de fiscale voordelen die u geniet, in ruil voor een bepaalde looptijd. Koopt u eerder af loopt u deze voordelen mis, maar het kan zelfs zo zijn dat de door u reeds genoten voordelen nu alsnog verrekend gaan worden, omdat u er geen recht meer op heeft. En dit kan veel geld kosten!

Ik leef nu van een pensioen. Heb ik volgend jaar minder koopkracht?
Ja, daar kunt u wel van uitgaan. De kans is vrij groot dat uw pensioen niet, of niet voldoende wordt aangepast aan de inflatie, en daardoor zal uw koopkracht er helaas op achteruit gaan.

Copyright © 2020 Pensioen Uitbetaling