Wat is een Pensioenverzekering?

Met een pensioenverzekering bouw je bij de verzekeraar een bepaald kapitaal op dat wordt uitgekeerd op je pensioendatum. Met dit uitgekeerde bedrag kun je vervolgens een pensioen aankopen, dat direct ingaat. Overlijd je voor de pensioendatum, dan ontvangen je nabestaanden meestal ook een lijfrente uitkering hiervan. Voor het grootste gedeelte hangt dit af van de afspraken die je met de verzekeraar hebt gemaakt.

Lijfrente polis

Bij een pensioenverzekering denk je snel aan pensioen dat je bij de werkgever opbouwt. In de praktijk worden pensioenverzekeringen echter ruimer opgevat. Een lijfrenteverzekering of koopsompolis wordt ook wel gezien als pensioenverzekering. Je werkgever betaalt echter niet mee bij deze vorm van pensioenverzekeringen. De premie voor een lijfrentepolis of koopsom betaal je zelf.

Pensioenregeling

Als je het alleen juridisch bekijkt, is een pensioenverzekering een zaak tussen werkgevers en werknemers. Heeft je werkgever al een pensioenregeling? Dan ga je pensioen opbouwen bij dezelfde verzekeraar als waar je andere collega’s hun pensioenverzekering hebben. Is er nog geen pensioenregeling, dan kun je zelf een pensioenverzekeraar uitzoeken. De werkgever betaalt vaak mee aan de premie voor de pensioenverzekering. Heb je al een pensioenverzekering bij je werkgever, dan kun je het daar bij laten. Maar veel werkgevers halen niet het onderste uit de kan bij de pensioenregeling. Of je bent een paar keer van baan gewisseld waardoor je te weinig pensioen (pensioengat) opbouwt. Dan kun je via een pensioenverzekering extra inkomen opbouwen voor als je met pensioen gaat. Denk je dat je een pensioentekort hebt, laat je dan adviseren door een deskundige. Hij kan voor jou berekenen of je misschien wat hebt aan een aanvullende pensioenverzekering.

Copyright © 2020 Pensioen Uitbetaling